Ondersteuning

In 2020 schreef ik over een Gif maken, nu geef ik je een idee, hoe je een hulpmiddel kan gebruiken als ondersteuning voor het maken van je eigen bewegend werk.

Als je mijn idee gebruikt, kun je na veel oefenen zonder dit hulpmiddel zo je eigen ontwerp zo uit je hoofd tekenen.

  1. Karton, verpakkingsmateriaal, ik gebruik altijd kartonnen dozen, bestemt voor de papiercontainer.
  2. Potlood, pen.
  3. Papier.
  4. Schaar.
  5. Draad en naald.
  6. Of splitpennen, die kun je kopen in een boekwinkel of hobbyzaak.

Je begint met een idee, mens, dier, fantasie wezen, eigenlijk alles wat je wil laten bewegen, en dezelfde afmetingen moet hebben. Niet dat je elke keer moet bedenken o ja hoe krijg ik dat voor elkaar, gewoon een ondersteuning maken.

 

Je tekent het idee 2x op papier, bv een poppetje. Knip de delen los die je wil laten bewegen. De rondjes met stip zijn de delen die weer aan elkaar gemaakt worden, door splitpennen of je naait het met een paar steken vast.

Op de beweegpunten moet je altijd een rondje tekenen, dus extra papier. Daarom heb je 2 dezelfde poppetjes nodig. Anders kom je er niet uit om ze in elkaar te zetten. De uitgeknipte stukjes leg je op het karton, teken ze over en knip ze uit.

Dan naai je, of met splitpennen, de stukjes aan elkaar. 

Klein ontwerp is aan elkaar naaien een betere optie.

Groot ontwerp zijn splitpennen een uitkomst

Je ondersteuning is geboren, nu kun je de ondersteuning gebruiken en laten bewegen in je verhaal.

ik heb bewust het mannetje heel simpel gemaakt, om je te laten zien hoe je het maakt en kan gebruiken. Natuurlijk zijn er meer beweegpunten uitvoerbaar, denk aan handen, voeten.

succes met je ondersteuning.


Achtergrond

Je kunt veel meer doen met een achtergrond dan alleen maar bomen, huizen, stadsgezichten, strand en zee. denk eens aan structuren bv van een knolselderie, een bouquet bloemen.

Je maakt een foto van een achtergrond die je wil gebruiken in een Gif, vervaag het beeld totdat je tevreden bent over het resultaat, druk het af en gebruik het in je Gif ontwerp.

 

Mijn eerste ontwerp van Oma Kola was een bierblikje lijf met armen en benen, leek me leuk. Met mijn vingers gaat fijne lijntjes tekenen niet al te best. Dus oma Kola kreeg andere armen en benen, dit is maar de 2e ontwikkeling van Oma Kola. Dus er komen meer Oma Kola ontwerpen.

Laat je vooral niet tegen houden als je vind dat het niet lukt. 

Experimenteren hoor er nou eenmaal bij, zoals ik nu doe.